Delen:

Proefvelddagen voor distributeurs

Nefyto-deelnemer Belchim Crop Protection organiseert ieder jaar de Belchim Trial Field Days voor distributeurs. In het praktijkadvies dat zij daar van Belchim krijgen, worden ook middelen van andere producenten betrokken. Rien Verwijmeren, verantwoordelijk voor productonwikkeling, vertelt erover.

Wat houden de Belchim Trial Field Days precies in?
"Het is een Europese aangelegenheid. Gedurende een week in juni ontvangen we zo'n 1500 vertegenwoordigers van distributeurs uit heel Europa op onze 'proefhoeve' nabij het Belgische Londerzeel, waar ons hoofdkantoor is gevestigd. Op de proefhoeve lopen doorgaans ruim 60 veldproeven, waarvan ongeveer de helft aan de bezoekers wordt getoond. De distributeurs vinden het erg de moeite waard om jaarlijks die reis te ondernemen en de data worden ook al tijdig in de agenda genoteerd."

Wat maakt deze proefvelddagen zo bijzonder?
"Een belangrijk doel van deze dagen is om de distributeurs van goede en actuele praktijkadviezen te voorzien. Bijzonder is dat we in dat advies niet alleen onze eigen middelen betrekken. Veelal werken combinaties van middelen het meest effectief en dat kunnen dus ook combinaties met middelen van andere producenten zijn. Die andere middelen betrekken we dan ook in ons onderzoek, want we willen de distributeurs een breed en pasklaar advies geven. We merken dat dit erg wordt gewaardeerd."

Om welke teelten gaat het met name?
"De belangrijkste teelten voor ons zijn aardappelen, maïs, koolzaad, bieten, fruitteelt en groenten. De proeven vinden uiteraard onder Belgische condities en regelgeving plaats, maar zijn door de distributeurs prima te vertalen naar hun nationale situatie. Verder besteedt Belchim veel aandacht aan kleine teelten, bijvoorbeeld selderij, luzerne, karwij en venkel. Ook voor kleine teelten, waar juist de knelpunten liggen, willen we graag toelatingen realiseren."

Gaat het alleen om chemische producten?
"Nee, Belchim ontwikkelt nu ook biologische producten. Zo hebben we een schimmelpreparaat dat ingezet kan worden tegen Sclerotinia (rattenkeutelziekte). Dit is een schimmelziekte die in diverse teelten verrottingsverschijnselen kan veroorzaken. Het is een ambitie van Belchim om op korte termijn een zo breed mogelijk pakket biologische producten te ontwikkelen."

Hebben de Belchim Trial Field Days dit jaar al plaatsgevonden?
"Ja, zeer recent, van 18 tot en met 25 juni. De dagen zijn succesvol verlopen, met (gelukkig) goed weer, in een prettige ambiance. Vanuit Nederland hebben we ruim 300 gasten mogen verwelkomen. Er is altijd veel belangstelling vanuit Nederland."