Delen:

De dag van de chemie

Sinds een aantal jaren organiseert de Nederlandse chemische industrie een tweejaarlijkse open dag. Ook enkele Nefyto-deelnemers nemen deel, waaronder Chemtura in Amsterdam. Dit jaar vond de dag plaats op 18 oktober. Gerard Peereboom, directeur productie, vertelt erover.

Waarom vindt Chemtura het belangrijk om aan de open dag deel te nemen?
"We doen mee sinds 2000. Eén van de redenen is dat we het bedrijf bekend willen maken in de omgeving. Dit past ook binnen het Responsible Care beleid dat we voeren. We zijn een chemisch productiebedrijf en dat kunnen mensen eng vinden. Bovendien zijn we één van de weinige Amsterdamse bedrijven die een BRZO-verplichting hebben (Besluit Risico Zware Ongevallen). We willen de mensen laten zien dat we een veilig bedrijf zijn. Een andere belangrijke drijfveer is dat we medewerkers de kans willen geven om het bedrijf aan familie en bekenden te laten zien."

Is er veel belangstelling voor?
"De dag trekt zo'n 150 tot 200 bezoekers. Dat zijn familie en bekenden van medewerkers, mensen uit de omgeving, maar ook mensen van verder weg. Die laatsten komen uit interesse voor chemische bedrijven. Ook milieugroeperingen komen kijken. Uiteraard gaat de belangstelling van de laatsten vooral uit naar milieubelasting en veiligheid. Maar ook van andere bezoekers krijgen we hier vragen over. Men is geïnteresseerd in het productieproces en alles wat hiermee samenhangt. En daarnaast ook in de producten die we hier maken en wat daarmee gebeurt. Wij zijn geheel gespecialiseerd in de productie van gewasbeschermingsmiddelen."

Mogen de bezoekers overal komen?
"We proberen ze zoveel mogelijk te laten zien, maar veiligheid is een voorwaarde. Een open dag moet geen extra risico's opleveren. De bezoekers worden in kleine groepjes rondgereden in een bus over het terrein. Een medewerker vertelt over wat er te zien is. Op bepaalde plaatsen kunnen de bezoekers uitstappen voor een korte rondleiding."

Wat zijn de reacties van de bezoekers?
"Die zijn over het algemeen positief. Uiteraard komen er voornamelijk mensen die al een bepaalde openheid hebben ten aanzien van chemie. Je hoort na afloop vaak dat ze het bedrijf als veilig ervaren. 'Eigenlijk is hier niets waar we ons zorgen over moeten maken' is een veelgehoorde reactie. Ook de openheid wordt op prijs gesteld."

Is het veel werk om zo'n dag te organiseren?
"Ja, zonder meer. Als de dag er aan komt, peilen we eerst of de medewerkers het zien zitten om weer zo'n dag te organiseren. Maar er is iedere keer veel enthousiasme en er komen ook steeds weer nieuwe ideeën om de dag in te vullen."