Delen:

Nieuwe verpakking: product langer houdbaar

Nefyto-deelnemer Cerexagri heeft een nieuwe verpakking ontwikkeld voor haar belangrijkste fungicide. Deze verpakking biedt meerdere voordelen, waaronder een aanzienlijk langere houdbaarheid van het product.
Voor de ontwikkeling van deze nieuwe verpakking was een team samengesteld met vertegenwoordigers van de afdelingen marketing & sales, development, productie, onderhoud, engineering en logistiek. Al deze disciplines hebben input gegeven voor het ontwerp van een nieuwe verpakkingslijn. Belangrijke eisen waren onder meer een langere houdbaarheid en minder afval. Ook de eisen van de gebruikers werden meegenomen. Dat heeft een nieuwe verpakking opgeleverd, die aan al deze eisen voldoet en bovendien fabrieksmatig geproduceerd kan worden.

Het betreffende fungicide is een vaste stof, die wordt geleverd in poedervorm. De oude verpakking was vrij ingewikkeld: een zak met een soort 'omzak' daar omheen. Bovendien was deze verpakking niet dicht genoeg om te voorkomen dat de stof reageert met waterdamp en zuurstof. Daardoor degradeerde de werkzame stof en was de gegarandeerde houdbaarheid beperkt tot twee jaar.
De nieuwe verpakking is minder ingewikkeld voor de gebruiker. Bovendien is de verpakking zeer dicht en hij is vacuüm getrokken. Uit laboratoriumtesten is gebleken dat waarschijnlijk een houdbaarheid van vijf jaar kan worden gegarandeerd, in plaats van de vroegere twee jaar. En misschien zelfs nog langer, maar dat moet de tijd nog leren.
Door de langere houdbaarheid kan het fungicide efficiënter worden gebruikt.

De nieuwe verpakking biedt nog meer voordelen. Doordat hij geen 'dode hoeken' meer heeft, is hij beter en gemakkelijker te reinigen. Verder is de hoeveelheid verpakkingsmateriaal (en daarmee de hoeveelheid afval in de keten) gehalveerd. Door de rechtere vormen van de nieuwe verpakking is het product beter te stapelen en kan het efficiënter worden getransporteerd, waarmee ook wordt bijgedragen aan vermindering van de CO2-uitstoot.
Cerexagri heeft inmiddels plannen om deze nieuwe verpakking ook voor andere producten te gaan toepassen.