Delen:

Nieuwe verpakking ontwikkeld samen met telers

Nefyto-deelnemer BASF Nederland B.V. heeft een nieuwe verpakking geïntroduceerd voor uitschenkbare gewasbeschermingsmiddelen, de EcoPack. Deze nieuwe verpakking is gebruiksvriendelijker en minder belastend voor het milieu. EcoPack wordt wereldwijd door BASF geïntroduceerd.

Met de introductie van EcoPack komt BASF tegemoet aan wensen van telers. Ook past het in het streven van BASF om duurzaam te ondernemen. De verpakking is ontwikkeld in samenspraak met telers.
Enkele voordelen in het kader van gebruiksvriendelijkheid zijn: door de centraal geplaatste opening snel en zonder klotsen uitschenken, optimale reiniging van het fust, door de flexibele handgreep gemakkelijk in gebruik en vanuit iedere positie goed vast te houden, ingebouwde afsluitlaag (gebruiker hoeft geen seal te openen, waardoor hij met product in contact kan komen).

Belangrijke eigenschap van EcoPack zijn de dunne wanden. Daardoor is er minder materiaal nodig, wat 25 procent minder restafval oplevert. Ook betekent het minder uitstoot van broeikasgassen. Na volledige, wereldwijde implementatie verwacht BASF een reductie van broeikasgassen van 2.000 ton CO2. Dat staat gelijk aan het redden van ruim 80.000 bomen.

Ondanks de dunnere wanden voldoet EcoPack aan de internationaal geldende UN-normen voor stevigheid en veiligheid. De dunne wanden hebben als bijkomend voordeel dat de verpakking makkelijker samendrukbaar is en dat na samendrukken minder volume overblijft dan bij de oude verpakkingen.

In 2010 is de verpakking in Nederland bij enkele producten geïntroduceerd. Daarna wordt dit uitgebreid naar een totale implementatie. Die moet in 2014 rond zijn, zowel in Nederland als wereldwijd.