Delen:

Nieuwe verpakking draagt bij aan veiligheid en milieu

Nefyto-deelnemer Syngenta heeft in 2009 wereldwijd een nieuwe verpakking geïntroduceerd voor al haar vloeibare gewasbeschermingsmiddelen. Deze verpakking is gemakkelijker en veiliger in gebruik en biedt bovendien milieuvoordelen.

Een belangrijke vernieuwing in de verpakking is de sluiting. Traditioneel was de schenkopening van een onaangebroken verpakking afgesloten met sluitfolie en daarop weer een dop. Voor gebruikers die vanwege de veiligheidsvoorschriften handschoenen dragen, kan het erg lastig zijn om het sluitfolie te verwijderen. Het is dan verleidelijk om bij het verwijderen van het folie even de handschoenen uit te doen.

In de nieuwe sluiting zit geen folie. Bovendien is de dop zo geconstrueerd dat deze gemakkelijk met handschoenen aan te openen is. Is een verpakking eenmaal aangebroken, dan is dat duidelijk te zien aan het sluitzegel van de dop. Bijkomend voordeel van het ontbreken van folie is dat er minder afval is dat gecontamineerd kan zijn met (geconcentreerd) gewasbeschermingsmiddel.

De vernieuwing betreft meer dan alleen de sluiting van de flacons. De nieuwe flacons hebben grote, ergonomische handvaten, ze zijn steviger dan de oude flacons en men er kan er snel en 'klokvrij' mee gieten (met daardoor minder kans op morsen). Dankzij de gladde en naadloze binnenwand zijn de flacons na gebruik gemakkelijk en grondig om te spoelen.

Verder is het etiket voorzien van een watermerk, om de echtheid van het middel te garanderen. De gewasbeschermingsmiddelenindustrie kampt namelijk met het groeiende probleem van namaak gewasbeschermingsmiddelen (counterfeit), dat zich overigens vooralsnog alleen buiten Nederland afspeelt.
Met deze eigenschappen draagt de nieuwe verpakking van Syngenta bij aan een grotere veiligheid voor de gebruiker en een verminderde milieubelasting.