Delen:

Input voor waarschuwingssysteem

Al een aantal jaren bestaan er waarschuwingssystemen voor de schimmelziekte botrytis in bloembollen. Nefyto-deelnemer BASF Agro brengt middelen tegen botrytis op de markt. Het veldonderzoek voor deze middelen benut BASF Agro om de waarschuwingssystemen van nuttige informatie te voorzien. Eric Kiers (product manager fruit, vollegrondgroente en bloembollen) vertelt.

Wat is botrytis?
"Botrytis is een schimmelziekte die in verschillende gewassen ernstige problemen kan veroorzaken. Een belangrijk voorbeeld is de botrytis die vuur in bloembollen veroorzaakt. Als dit een bloembolgewas treft, sterft het heel snel af en is de oogst verloren."

Hoe zit het met de waarschuwingssystemen tegen botrytis?
"Die zijn er al een aantal jaren. De basis is destijds gelegd door het toenmalige Laboratorium Bloembollen Onderzoek in Lisse (nu onderdeel van PPO). Dit heeft het BoWaS ontwikkeld, wat staat voor Botrytis Waarschuwings Systeem. Dit systeem berekent op basis van temperatuur, bladnat-periode en de aanwezigheid van sporen wanneer een teler moet spuiten tegen botrytis en met welk middel. Inmiddels zijn er verschillende leveranciers die zo'n systeem op basis van BoWaS leveren. Overigens zijn bloembollentelers in gebieden waar een WVO-vergunning is vereist, verplicht een abonnement op een waarschuwingssysteem te nemen."

Wat is het voordeel van een waarschuwingssysteem?
"Een waarschuwingssysteem helpt een teler om op het juiste moment met het juiste middel te spuiten. Zo kan met zo min mogelijk middel een ziekte of plaag zo effectief mogelijk bestreden worden. BoWaS heeft het over een besparing van 25 procent. Dat scheelt werk en kosten voor de teler, maar vooral: het is minder belastend voor het milieu."

Kent het systeem ook beperkingen?
"Het is een mooi systeem, maar het kent wel beperkingen. Soms geeft het systeem aan dat je een bespuiting moet uitvoeren, maar dan kan het net slecht weer zijn of de grond te nat en daardoor niet berijdbaar. Daarom telt de ervaring van de telers zeker zo zwaar. Ze schatten op basis van die ervaring in of ze moeten bespuiten en checken vervolgens of het waarschuwingssysteem er ook zo over denkt."

Welke rol speelt BASF Agro als leverancier van middelen tegen botrytis?
"In ons veldonderzoek doen wij onderzoek die nuttige informatie moet opleveren voor de waarschuwingssystemen. Deze informatie stellen wij beschikbaar aan de leveranciers van de waarschuwingssystemen. Want deze systemen adviseren niet alleen over het tijdstip van bespuiting, maar geven ook aan welk middel op dat moment onder die omstandigheden het meest effectief is."